Home / Szakácsművészet / Reszelt tészta készítése

Reszelt tészta készítése

Reszelt tészta készítése

A reszelt tészta nagymamáink idejébe nyúlik vissza, amikor a boltban még nem nagyon árultak szárított tésztákat.

A reszelt tésztát a háziasszonyok maguk készítették el.

Íze jellegzetes, nem hasonlítható semmihez, nagyon kellemes.

Leginkább az apró, házilag elkészített csipetkére emlékeztett, de annál apróbb ez a tészta fajta.

Hogyan készítsük el a reszelt tésztát?

Az alaptészta úgy készül, hogy lisztet tojással összekeverünk. Az én nagymamám és anyósom véleménye

megegyezik abban, hogy vizet nem teszünk hozzá, amennyi lisztet felvesz a tojás. Ez hozzávetőlegesen négy

púpozott evőkanál lisztet jelent egy normál méretű tyúktojáshoz. Egy tálba belekanalazom a lisztet, ami természetesen

lehet B55-ös finomliszt, vagy akár teljes kiőrlésű tönkölyliszt, hogyha az ember mondjuk vigyázni akar a vonalaira!

Ezután még egy teáskanálnyi sót is rakok a keverékhez.

Először kanállal kevergetem össze a tojást és a lisztet, majd amikor már nem túlságosan ragadós, akkor kézzel is belenyúlok, és

gyúrogatom össze.

Mikor reszelhető már a tészta?

Amikor viszonylag keményre összegyúrtam a tésztát, megpróbálhatjuk a reszelést. Ez a reszelő lehet egy általános konyha reszelő legnagyobb

lyukú reszelője, amivel egyébként káposztát szokás lereszelni, de meg lehet próbálni a finomabb lyukút is, mert minél kisebb a reszelt tészta, annál

finomabb ízek jönnek ki belőle! Azonban vigyázni kell! Nem reszelhető minden esetben azonnal. A lisztek különbözően reagálnak a nedvességre.

Hiába gyúrtuk keményre a tésztát, mégis csúszik és ragad a reszelőn! Ilyenkor várni kell, sok háziasszonytól hallottam már, hogy akár egy napot is!

Tehát bizonyos lisztek esetében célszerű a tésztát a felhasználás előtti napon meggyúrni.

Tipp: minden reszelésnél a kézbe vett tésztát lisztbe mártom és úgy reszelek egyet. A lereszelt tészta közé is lisztet szórok, hogy nehogy összetapadjanak a szemek!

Mi történik a reszelés után a reszelt tésztával?

Amikor megtörtént a tésztareszelés, még egy kis lisztet szórok az apró tésztaszemek közé, és finoman összekavarom.

Ha szépen elkülönülnek egymástól a szemek, akkor

minden rendben van, máris a forrásban lévő vízbe dobok annyi mennyiséget, amit azonnal fel szeretnék használni.

Ami megmaradt, azt szépen egy konyharuhára kiterítem, vagy egy papírtörlőre. Hagyom megszáradni jó keményre az egészet, majd vagy egy zacskóba,

vagy üvegbe öntöm későbbi felhasználásra.

Mennyi ideig kell főznöm a reszelt tésztát?

Általában tíz percig főzöm. Állandó kevergetés mellett, mert különben letapad az edény aljára.

Néha megkóstolom, hog jó-e. Amikor jó, akkor kellemesen rágható, nem mállik szét, és nem ehetetlenül kemény.

A reszelt tészta ideális egyszerű levesekhez, de fenomenális zöldséglevesekhez.

Ha jól megcsináltad, bármelyik egytálételt sikerrel dúsíthatod vele! /bableves, paprikás krumpli/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top

A jobb böngészés érdekében sütiket, cookie-ket használunk. részletek

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.Egy EU-s tövény alapján kötelező tájékoztatni a weboldalunkra látogatókat, hogy a weboldal cookikat használ. Ha ezzel nem értessz egyet, akkor a böngésződ megfelelő beállításait használva tiltsd le a cookik tárolását

Bezár